Kodály Zoltánra emlékeztünk születésnapján-2022.12.16

140 évvel ezelőtt született Kecskeméten Kodály Zoltán. A hírös város híres szülöttére emlékeztek péntek délelőtt a Psalmus Hungaricus-emlékműnél.

Kodály Zoltán, a 20. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzője 1882. december 16-án született Kecskeméten. Bár hamar elkerült a városból, élete végéig kecskemétinek vallotta magát. Péntek délelőtt ünnepséget tartottak Kodály születésének 140. évfordulóján a református templom melletti Psalmus Hungaricus-emlékműnél.

Az ünnepségen Révész László Kodály-díjas orgonaművész, a kecskeméti Kodály Iskola művésztanára beszédében elmondta: fontos élő módon – kórusokkal, élő zenével és oktatással – megőrizni és továbbvinni Kodály örökségét, melyet leginkább a sok zenét tanuló diák tud megtenni. Kodály három élő emlékművet hagyott hazájára: zeneműveit, kutatómunkáját a folklór területén, valamint a gyermekek zenei nevelésének módszerét.

Szemléletet hagyott ránk, az alkalmazást a pedagógusokra bízta. A Kodály-módszer irányvonalakat szab, de nem konkrét tennivalót. Mindenekelőtt az éneklésre helyezi a hangsúlyt, hogy az énektanulás előzze meg a hangszertanulást, mert olyan funkciókat erősít a gyerekekben, amelyek akár a matematikában vagy a képzőművészetben is hasznosak lehetnek— emelte ki Révész László.

Az ünnepi beszéd után a jelenlévők -köztük a Kodály Zoltán Vegyeskar képviselői- megkoszorúzták az emlékművet a Kodály Intézet kórusa pedig a mester műveiből adott elő.

A város vezetőinek koszorúzása

A Kodály Zoltán Vegyeskar képviselői: Zöldi Kovácsné Korompai Mónika, Varga Sándor, Sopronyi Lászlóné, Drávucz Károlyné, Amrein János valamint Kollár Lajosné

Ma született Kodály Zoltán – YouTube